OBCHODY EUROPEJSKIEGO DNIA WIEDZY O ANTYBIOTYKACH ORAZ ŚWIATOWEGO TYGODNIA WIEDZY O ANTYBIOTYKACH

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
21 listopada 2023

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Jaworznie informuje:

 

 W związku z obchodami Europejskiego Dnia Wiedzy o Antybiotykach oraz Światowego Tygodnia Wiedzy o Antybiotykach „Wspólnie zapobiegajmy oporności na leki przeciwdrobnoustrojowe”

Obchody mają na celu zwiększenie świadomości na temat narastającej oporności bakterii na antybiotyki, co stanowi poważne i globalne zagrożenie dla ludzi, roślin, zwierząt, żywności i środowiska.

Odkrycie antybiotyków było jednym z największych odkryć w historii medycyny, przyczyniło się do zmniejszenia śmiertelności i zachorowalności na choroby wywołane przez bakterie. Jednak wraz z powszechnym leczeniem antybiotykami pojawiło się zjawisko antybiotykoodporności. Stosowanie antybiotyków w niewłaściwy sposób, nadużywanie ich, przyczyniło się do wystąpienia oporności bakterii na leczenie niektórymi antybiotykami. Wykształciły się nowe szczepy bakterii tzw. Super bakterie, przez co leczenie ich antybiotykami powszechnie stosowanymi jest bardzo ciężkie lub niemożliwe. Ten problem narasta, pojawia się coraz więcej szczepów opornych na wszystkie dostępne leki. Bez pilnych działań możemy wrócić do „ery przed antybiotykowej”, kiedy nawet nieskomplikowane zakażenie mogło zakończyć się zgonem pacjenta.

Każdy z nas może zapobiegać narastaniu oporności na antybiotyki:

1.            Stosuj antybiotyki tylko wtedy, gdy zostały przepisane przez lekarza;

2.            nie wymuszaj przepisania antybiotyków, jeśli lekarz twierdzi, ze ich nie potrzebujesz;

3.            stosuj antybiotyki zgodnie z zaleceniami lekarza, nie skracaj terapii;

4.            zapobiegaj infekcjom poprzez regularne mycie rąk, higieniczne przygotowanie posiłków, unikanie bliskiego kontaktu z chorymi, regularnymi szczepieniami;

5.            przygotuj żywność w sposób higieniczny, utrzymuj czystość, oddzielaj żywność surową od ugotowanej, dokładnie gotuj, utrzymuj żywność w bezpiecznej temperaturze.

 

 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie